Δρ. Frederik Paulsen

Ένας επιστήμονας μπροστά από την εποχή τουFrederick Paulsen

Ο Frederik Paulsen (1909-1997) γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στο Κίελο, όπου έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για την τέχνη και τη λογοτεχνία. Οι δάσκαλοί του τον περιέγραψαν ως έναν ανεξάρτητο, και αντικομφορμιστή στοχαστή. Ο Frederik τελικά διοχέτευσε αυτά τα χαρακτηριστικά σε μία προοδευτική πολιτική δραστηριότητα που θα είχε μια σημαντική επίδραση στη μετέπειτα ζωή του.

Από τη Γερμανία στη Σουηδία

Ο Frederik επέλεξε να σταδιοδρομήσει στην ιατρική, μεταξύ άλλων, επειδή ήταν ένα επάγγελμα που θα μπορούσε να ασκήσει όπου κι αν ζούσε ανά τον κόσμο.

Πριν ολοκληρώσει τις τελικές εξετάσεις του στη Γυναικολογική Κλινική στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου το 1933, η Γκεστάπο τον συνέλαβε για διανομή φυλλαδίων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Frederik Paulsen έμεινε στη φυλακή τον περισσότερο καιρό για τα επόμενα δύο χρόνια. Το 1935, μεταξύ δύο συλλήψεων, η οικογένειά του τον βοήθησε να διαφύγει από τη Γερμανία και στα 26α γενέθλιά του έφτασε στη Σουηδία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν χαρακτηρισμένος ως πολιτικός πρόσφυγας, βρήκε σύντομα δουλειά σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για ορμόνες που γινόταν για λογαριασμό της Organon και της Pharmacia. Ο Δρ Paulsen κέρδισε σταδιακά την αναγνώριση των Σουηδών συναδέλφων του, και έγινε τακτικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Lund.

Το ξεκίνημα της Ferring

Στη δεκαετία του 1940, ο Δρ. Paulsen αγνόησε τον κορεσμένο τομέα της έρευνας των κοινών ορμονών, προκειμένου να επικεντρωθεί στις πεπτιδικές ορμόνες. Τα πεπτίδια, ωστόσο, δεν είχαν καμία πραγματική εμπορική αξία μέχρι το 1948, όταν δύο Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τη φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH), ή ορμόνη του στρες, στην υπόφυση, η οποία κατέδειξε ένα εντυπωσιακό θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά του άσθματος και της αρθρίτιδας. Ο Δρ. Paulsen και η βοηθός του, Eva Frandsen, κατάφεραν να παράξουν ACTH στο υπόγειο εργαστήριό τους στο Βιοχημικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης.

Ο Δρ. Paulsen προσέφερε την εμπειρία του επί της ACTH σε σειρά μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά το 1950, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, τη Nordic Hormone Laboratory, που αργότερα θα μετονομαζόταν σε Ferring Pharmaceuticals.

Αφοσιωμένος στη Ferring

Όταν ο Δρ. Paulsen συμπλήρωσε τα 60, αυτός και η Εύα, την οποία παντρεύτηκε το 1958, άρχισαν να απομακρύνονται από τις καθημερινές δραστηριότητες της Ferring. Μεταβίβασε σταδιακά τη διαχείριση της Ferring στο νεότερο γιο του Frederik, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος για αρκετά χρόνια, πριν γίνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Εva και ο Δρ. Frederik Paulsen αποσύρθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Paulsen στο Föhr, όπου συνέχισαν να είναι ενεργοί εμπνέοντας την τρέχουσα έρευνα της Ferring σε νέους τομείς της ιατρικής. Αφιερώθηκαν επίσης στους ανθρώπους του Föhr, καθώς και στη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Ο Δρ. Paulsen πέθανε εκεί το 1997, σε ηλικία 88 ετών.

Τα τελευταία του χρόνια, η συμβουλή του Δρ. Paulsen στους νέους ερευνητές ήταν: “Η πραγματική επιτυχία είναι σπάνιο χάρισμα και η επιστημονική εργασία είναι που γοητεύει τους συνεργάτες. Είναι καλύτερα να εργάζεται κανείς για την έρευνα δίχως να σκέφτεται τα χρήματα. Η εκ των προτέρων στοχοπροσηλωμένη έρευνα είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική”.