Διαδραστικό Χρονολόγιο

1909 - Ο ιδρυτής της Ferring γεννιέται

Ο Δρ. Frederik Paulsen, ο ιδρυτής της Ferring γεννήθηκε στο Dagebüll στη δυτική ακτή του Schleswig-Holstein στη Γερμανία. Οι γονείς του, Keike Arfsten και Otto Paulsen προέρχονταν και οι δύο από παλιές οικογένειες του Föhr, τις λεγόμενες οικογένειες Fering. (Το Föhr είναι νησί του βορείου Friesian.

1928 - Ξεκίνημα σπουδών στην Ιατρική

Ο Frederik Paulsen τελείωσε το Kieler Gelehrtenschule και ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία. Με τις συμβουλές του πατέρα του, αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική, παρά την προτίμησή του για τις πολιτικές επιστήμες και το δίκαιο. Ως γιατρός θα ήταν εις θέση να κερδίζει τα προς το ζην σε οποιαδήποτε χώρα.

1933 - Σε πολιτική αναταραχή

Πολιτικά γεγονότα πρόφτασαν τον Frederik Paulsen, ενόσω αυτός ολοκλήρωνε τη διατριβή του στην κολλοειδοσμωτική πίεση του αίματος των εγκύων γυναικών. Οι πολιτικές του δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τους Εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας. Το παράπτωμά του ήταν η μετάφραση ενός άρθρου από την βρετανική εφημερίδα «Manchester Guardian», με την περιγραφή δύο πολιτικών δολοφονιών στο Κίελο.

1934 - 18 μήνες στη φυλακή

Ο Frederik Paulsen κρίθηκε ένοχος για συνενοχή και συνέργεια στη διάδοση πληροφοριών κατά του σχηματισμού νέων κομμάτων (Γερμανικό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα) και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση.

Η ποινή ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Frederik, ο οποίος στην πραγματικότητα περίμενε να αθωωθεί, αφού το μόνο που είχε κάνει ήταν να μεταφράσει ένα άρθρο από μια νομίμως αποκτηθείσα ξένη εφημερίδα, το οποίο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δε εθεωρείτο αδίκημα.

1935 - Έξοδος από την πίσω πόρτα

Όταν αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο, ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν κανονίσει με τον ιερέα των φυλακών να φύγει από την πίσω πόρτα για να αποφύγει την Γκεστάπο που τον περίμενε στην είσοδο των φυλακών για να τον εκτοπίσει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Εφοδιασμένος με ένα εισιτήριο, μερικά ελβετικά φράγκα και ένα διαβατήριο που εκδόθηκε όταν ήταν ακόμα στη φυλακή, με πρωτοβουλία του πατέρα και του αδελφού του, ο Frederik πήρε το επόμενο τρένο για τη Βασιλεία της Ελβετίας.

Διδακτορικό στη Βασιλεία

Τον Ιούλιο, ο Frederik Paulsen πέρασε επιτυχώς τις κύριες εξετάσεις στην ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η τελετή απονομής του διδακτορικού διπλώματος για τη διδακτορική του διατριβή, με την οποία είχε ασχοληθεί και σχεδόν ολοκληρώσει στο Κίελο.

Μετακίνηση στο Βορρά

Στα 26α γενέθλιά του, τον Ιούλιο, ο Frederik Paulsen έφτασε στη Σουηδία, όπου ένιωσε σίγουρος ότι θα ήταν εις θέση να διαχειριστεί τη ζωή του. Φεύγοντας από τη Γερμανία ορκίστηκε ότι δε θα εμπλέκονταν ποτέ ξανά με την πολιτική.

1936 - Δουλεύοντας για την Organon

Μόλις ένα χρόνο μετά την άφιξή του στη Σουηδία, το όνομα του Frederik Paulsen εμφανίστηκε σε μια σουηδική δημοσίευση σχετική με τις ορμόνες. Το άρθρο αυτό άνοιξε το δρόμο στην πρώτη έμμισθη εργασία του στην Organon στη Σουηδία, όπου εισήγαγε τα ορμονικά σκευάσματα της εταιρείας. Από το γραφείο του στη Στοκχόλμη ενίσχυσε ένθερμα το ενδιαφέρον και τη γνώση των Σουηδών γιατρών για την ενδοκρινολογία. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισε ότι θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα συνεργαζόμενος με μία Σουηδική φαρμακευτική εταιρεία θα ήταν και έτσι ένα τμήμα ορμονών ξεκίνησε να λειτουργεί τότε στη Pharmacia.

Ο Paulsen ξεκίνησε την ανάπτυξη του υποκατάστατου του αίματος DEXTRAN, το οποία μετά την κυκλοφορία του αποδείχθηκε επιστημονική και οικονομική επιτυχία για την εκκολαπτόμενη Pharmacia, η οποία αποκόμισε δισεκατομμύρια από το DEXTRAN.

1942 - Σουηδική υπηκοότητα

Ο Frederik Paulsen έγινε Σουηδός πολίτης, μολονότι ήταν σχεδόν αδύνατο εκείνη την εποχή για έναν αλλοεθνή προερχόμενο από μια εμπόλεμη χώρα. Αυτή η ασυνήθιστη εξαίρεση έγινε χάρη στους πολύ ισχυρούς και επιφανείς υποστηρικτές του στον τομέα της ιατρικής και της έρευνας, οι οποίοι θεώρησαν το έργο του ως υψίστης σημασίας. Ο Frederik Paulsen παρέμεινε Σουηδός πολίτης για το υπόλοιπο της ζωής του.

1944 - Σουηδική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Ο Frederik Paulsen έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Σουηδικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

1945 - Μετά τον πόλεμο

Το εργαστήριο του τμήματος ορμονών, που τέθηκε σε λειτουργία εν καιρώ πολέμου, απέκτησε μεγαλύτερη σημασία όταν οι διασυνδέσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Ολλανδίας διεκόπησαν μετά την εισβολή των συμμάχων το 1944. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο, αντικρουόμενα συμφέροντα της Organon και Pharmacia σχετικά με τις δραστηριότητες του τμήματος ορμονών οδήγησαν σε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, με τη Pharmacia να προωθεί τις ορμόνες της Organon υπό την ιδιότητα του αντιπροσώπου και την Organon να αναλαμβάνει το τμήμα ορμονών προκειμένου να συσταθεί μια τοπική εταιρεία για χημικές και κλινικές έρευνες και ιατρικές υπηρεσίες καθώς επίσης και για την παραγωγή πεπτιδικών ορμονών σε μικρή κλίμακα. Το Βιοχημικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης παραχώρησε άπλετο χώρο για το εργαστηριακό έργο. Ο Δρ. Paulsen έγινε ο επικεφαλής της εταιρείας Nordiska Organon, η οποία συνέδραμε στην εισαγωγή των προϊόντων της Organon σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια ο Δρ. Paulsen ήταν αβέβαιος για το μέλλον της εταιρείας.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες ορμονών των οποίων το κύριο ενδιαφέρον ήταν οι στεροειδικές ορμόνες, ο Δρ. Paulsen πίστευε ακράδαντα στη σημασία των πεπτιδικών ορμονών, ιδιαιτέρως εκείνων της υπόφυσης. Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε όταν οι Hench και Kendall δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την ευεργετική επίδραση της ACTH και των ορμονών του φλοιού των επινεφριδίων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

1949 - Υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης

Ο Frederik Paulsen ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της « Ένωσης Φεντεραλιστών των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων των Βερσαλλιών”. Στην επέτειο της Ένωσης 40 χρόνια αργότερα, ο Frederik Paulsen, ως ένας από τους ομιλητές, τόνισε τη σημασία των εθνοτήτων στην οικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης.

1950 - Θέτοντας τα θεμέλια της Ferring

Ο Δρ. Frederik Paulsen και η Eva Frandsen σύστησαν τη «Nordiske Hormonlaboratorie», που θα μετονομαστεί αργότερα σε Ferring. Στόχος της εταιρείας ήταν να γίνει μια Σκανδιναβική επιχείρηση επικεντρωμένη στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της έρευνας στη χημεία και φυσιολογία, και της εφαρμογής τους στην ιατρική.

Ο Δρ. Paulsen είχε γίνει επίκουρος καθηγητής στο Φαρμακολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Lund, όπου παρείχε συμβουλές σε φαρμακολογικά, κλινικά θέματα καθώς επίσης και στο marketing. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε την πλήρη ηγεσία της εταιρείας.

1951 - Θέτοντας τα θεμέλια της Ferring

Την άνοιξη η Nordiske Hormonlaboratorie ξεκίνησε την παραγωγή της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTC) σε έναν ενοικιαζόμενο χώρο 60 τετραγωνικών μέτρων ενός παλιού εργοστασιακού κτιρίου στο Malmö.

Η ACTC παρήγετο από τις υποφύσεις οικόσιτων χοίρων που ήταν πλουσιότερες σε ACTH από εκείνες των άλλων κατοικιδίων και επιπλέον τα σφαγεία χοίρων της περιοχής ήταν καλά οργανωμένα.

Η Eva Frandsen που είχε εμπειρία με άλλες πεπτιδικές ορμόνες από τη θητεία της στη Στοκχόλμη με τη Pharmacia και την Organon, ηγήθηκε της παραγωγής, αφού τον προηγούμενο χρόνο είχε οργανώσει ίδια παραγωγή με τις ανωτέρω εταιρείες στην Κοπεγχάγη. Σύντομα επικουρήθηκε από τον Helmer Hagstam, ο οποίος αργότερα έγινε διευθυντής παραγωγής και τεχνικός προϊστάμενος της Ferring για πολλά χρόνια.

Η εμφάνιση της ACTC και των ορμονών του φλοιού των επινεφριδίων στη φαρμακευτική αγορά σήμανε την αρχή της ανοσολογικής θεραπεία και προσέφερε νέες δυνατότητες για τη θεραπεία ανοσολογικών νοσημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στην κλινική ανάπτυξη της ACTH και νέες ενδείξεις προστέθηκαν με σταθερό ρυθμό. Ο Δρ. Paulsen προΐσταται των εργασιών αυτών και επωφελήθηκε από τις πολυετείς και καλές του διασυνδέσεις με τους Σουηδούς γιατρούς.

1954 - Οι ισχυρές ρίζες προσδιορίζουν την ονοματοδοσία

Ο Frederik Paulsen άλλαξε την επωνυμία της εταιρείας σε Ferring. Είχε πρακτικούς και εύλογους λόγους για τη μετονομασία της εταιρείας. Ήθελε ένα όνομα που θα ήταν εύκολο να κατανοηθεί και να προφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.

Ο λόγος που επέλεξε το όνομα «Ferring» ήταν βαθιά προσωπικός και κατέδειξε τις στενές σχέσεις του με τη γενέτειρά του, το νησί Föhr, δεδομένου ότι στη διάλεκτο των νησιών της Βόρειας Θάλασσας Föhr, η λέξη «Ferring» είναι το όνομα που προσδιορίζει την καταγωγή των κατοίκων των Föhr.

1956 - Επέκταση

Η Ferring μετακινήθηκε από τον ενοικιαζόμενο χώρο στο πρώτο ιδιόκτητο εργοστάσιό της στο Malmö. Καθώς η Ferring μεγάλωνε, ιδρύθηκαν υποκαταστήματα στη Γερμανία και τη Δανία, αλλά ο Δρ. Paulsen, βάσει μιας παλιάς συμβουλής της γιαγιάς του, δε δανείστηκε χρήματα για να χρηματοδοτήσει την επέκταση.

1961 - Επέκταση

Ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα για τη Ferring έλαβε χώρα όταν ο Δρ. Paulsen και το προσωπικό του κατάφεραν να παράξουν συνθετικές πεπτιδικές ορμόνες (βαζοπρεσίνη και ωκυτοκίνη) σε βιομηχανική κλίμακα, και έτσι η Ferring έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες στην παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία.

Η Ferring έγινε η μοναδική παγκοσμίως παραγωγός βαζοπρεσίνης, μια ορμόνη της οποίας η δομή τροποποιήθηκε προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του Minirin, το οποίο ήταν η ναυαρχίδα της Ferring για 20 χρόνια.

1972 - Κυκλοφορία του Minirin

Η Ferring κυκλοφόρησε το Minirin, μια αντιδιουρητική ορμόνη που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του αποίου διαβήτη και αργότερα για την πρωτοπαθή νυχτερινή ενούρηση. Το Minirin σύντομα έγινε το πιο σημαντικό προϊόν του χαρτοφυλακίου της Ferring.
Για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία ενός φαρμάκου που έγινε ήδη 40 ετών, αλλά διατηρεί το δυναμικό του, κάντε κλίκ εδώ

1973 - Νέα μονάδα παραγωγής

Η Ferring ίδρυσε την πρώτη μονάδα παραγωγής της εκτός Σκανδιναβίας, στο Κίελο της Γερμανίας.

1980 - Κυκλοφορία του GLYPRESSIN

Πρώτη έγκριση και κυκλοφορία του GLYPRESSIN (τερλιπρεσσίνη), ένα ανάλογο της βαζοπρεσίνης, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αιμορραγίας των κιρσών του οισοφάγου.

1982 - Συνεχής επέκταση

Η Ferring ξεκίνησε τη σύσταση διεθνών θυγατρικών εταιρειών σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία.

1983 - Ίδρυμα Kiel Ferring

Ο Δρ. Frederik Paulsen ήταν ένας από τους εμπνευστές του Ιδρύματος Kiel Ferring, το οποίο από την ίδρυσή του απένεμε 20.000 γερμανικά μάρκα ανά διετία σε δύο επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Christian-Albrechts του Κιέλου για αξιοσημείωτες μελέτες στον τομέα της ενδοκρινολογίας.

1984 - Κυκλοφορία του δισκίου Minirin

Το δισκίο Minirin ήταν το πρώτο πεπτιδικό παράγωγο που αναπτύχθηκε επιτυχώς για χορήγηση σε μορφή δισκίου.

1986 - Κυκλοφορία του Pentasa

Η Ferring κυκλοφόρησε το Pentasa (μεσαλαζίνη) για τη θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Το προϊόν αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να ενισχύσει τη θέση της στην γαστρεντερολογία.

1988 - Ο Frederik Paulsen ο νεότερος γίνεται Διευθύνων Σύμβουλος

Ο μικρότερος γιος του ιδρυτή, ο Frederik Paulsen, ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ferring. Παράλληλα η Ferring ίδρυσε τη Ferring B.V. στην Ολλανδία ως εταιρία συμμετοχών (holding company) του Ομίλου. Σήμερα ο Frederik Paulsen είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

1990 - Νέες θυγατρικές εταιρείες παγκοσμίως

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Ferring επιτάχυνε το άνοιγμα νέων θυγατρικών στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, Νότια Αμερική, Ασία, Νότια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Κατά μέσο όρο, τα έσοδα αυξάνονταν 20% ετησίως.

1993 - Νέες δραστηριότητες στην Πράγα

Η Ferring BV δημιούργησε κοινοπραξία με τη Léciva A.S., τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Τσεχία την περίοδο εκείνη.

Κυκλοφορία του Menogon

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Ferring κυκλοφόρησε το πρώτο προϊόν της στον τομέα της υπογονιμότητας, το Menogon (μενοτροφίνη) για τη θεραπεία των υπογόνιμων ζευγαριών.

1995 - Χειμερινό Σχολείο

Η Ferring έγινε ο κύριος χορηγός του Χειμερινού Σχολείου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (ESPE Winter School) για τους νέους παιδοενδοκρινολόγους από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ferring χρηματοδοτεί και σήμερα το χειμερινό σχολείο, όπου φιλόδοξοι νέοι ενδοκρινολόγοι παρακολουθούν ένα εβδομαδιαίο υπερεντατικό μάθημα, κατά το οποίο εκπαιδεύονται σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ενδοκρινολογίας από καθηγητές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

1996 - Κυκλοφορία του ZOMACTON

Η Ferring κυκλοφόρησε το ZOMACTON (hGH) για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης (GHD) σε παιδιά και για τη θεραπεία των κοριτσιών με σύνδρομο Turner.

1997 - Ο Ιδρυτής της Ferring πεθαίνει στα 88 του χρόνια

Ο Δρ. Frederik Paulsen, ο ιδρυτής της Ferring, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, αφού πέρασε τα τελευταία 17 χρόνια στη γενέτειρά του, το νησί Föhr, μαζί με τη σύζυγό του Eva Paulsen. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ενεπλάκη ενεργά σε υποθέσεις νησιών Föhr και των κατοίκων τους, καθώς και στα προβλήματα των μειονοτήτων.

2000 - Κυκλοφορία του TRACTOCILE

Το 2000, η Ferring κυκλοφόρησε το νεότερο φαρμακευτικό της ιδιοσκεύασμα, το TRACTOCILE (ατοσιμπάνη), μια νέα χημική ουσία που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές της Ferring για την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού.

Η Ferring κυκλοφόρησε επίσης το MENOPUR (υψηλής καθαρότητας μενοτροφίνη), μια εξελιγμένη φαρμακολογικά και φαρμακοτεχνικά μενοτροφίνη για τη θεραπεία της υπογονιμότητας.

2002 - Έναρξη λειτουργίας της Ferring International Center

Την 1η Ιανουαρίου το νέο κτίριο της Ferring International Center στο Ørestad, της Κοπεγχάγης, ξεικινά την λειτουργία του. Με 20 ορόφους, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Henning Larsen, το νέο κτίριο αποτελεί ορόσημο για τη Ferring και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια γραφείων στη Σκανδιναβία.

2003 - Σήμα εκκίνησης για την πέμπτη μονάδα παραγωγής της Ferring

Η Ferring προχωράει με την κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης μονάδας πολλαπλών χρήσεων στο Saint-Prex της Ελβετίας, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην περιοχή.

2006 - Εγκαίνια των Κεντρικών Γραφείων της Ferring

Τα Κεντρικά Γραφεία της Ferring και μια νέα μονάδα παραγωγής εγκαινιάζονται στο Saint-Prex της Ελβετίας. Οι εγκαταστάσεις παρέχουν επιπρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για τα μη ενέσιμα προϊόντα της Ferring, καθώς επίσης και χώρους δευτερεύουσας συσκευασίας και διανομής για όλο το φάσμα των προϊόντων της Ferring.

2009 - Κυκλοφορία του FIRMAGON

Κυκλοφορία του FIRMAGON (δεγαρελίξη), ενός ανταγωνιστή της GnRH για τον προχωρημένο ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη.

2010 - Ferring γιορτάζει την 60η επέτειό της

Η Ferring ιδρύθηκε το 1950 και γιορτάζει την 60η επέτειό της το 2010. Η εταιρεία εξελίχθηκε από μια μικρή επιχείρηση 2 ανθρώπων σε έναν ισχυρό παίκτη στον φαρμακευτικό τομέα. Έχει παρουσία σε όλες τις ηπείρους.

2011 - Εξαγορά της Cytokine

Εξαγορά της Cytokine Pharma Sciences Inc (CPSI) και της θυγατρικής της, Controlled Therapeutics Scotland (CTS). Η νέα εταιρεία που ονομάζεται Ferring Controlled Therapeutics θα συνεχίσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη Σκωτία.

2011 - Ένα νέο καινοτόμο φάρμακο δοκιμάζεται

Υπογράφεται η μεγαλύτερη έως τώρα συμφωνία στην οποία προχώρησε η Ferring. Η συμφωνία με την Εταιρεία Albireo προβλέπει την περαιτέρω έρευνα, την ανάπτυξη και την μελλοντική εισαγωγή στην αγορά του πολλά υποσχόμενου, πρωτοποριακού μορίου elobixibat με ενδείξεις χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου που συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα. Οι μελέτες Φάσης ΙΙΙ και ΙΙb αντιστοίχως θα διεξαχθούν από την Ferring.

Για να δείτε την ιστορία της Ferring σε 60 φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ.