Υπογοναδισμός

Μερικοί άνδρες εμφανίζουν μία κατάσταση όπου ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ποσότητες τεστοστερόνης και τα επίπεδα τεστοστερόνης τους υποχωρούν κάτω από τα φυσιολογικά. Παρότι μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε ιατρικές παθήσεις, η παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο της ηλικίας. Επηρεάζει 1 στους 10 άνδρες ηλικίας 50 ετών έως περισσότερους από 1 στους 4 άνδρες στην ηλικία των 70.

Ο στόχος της θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης είναι η αποκατάσταση των επιπέδων τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης

Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή έλλειψη ενέργειας, να έχουν μειωμένη σεξουαλική ορμή και σεξουαλική απόδοση και να είναι ευερέθιστοι ή να εμφανίζουν κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν απώλεια της μυϊκής μάζας, μειωμένη δύναμη και περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και στο σώμα.

Τα μακροχρόνια χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση (απώλεια οστικής μάζας).

Επειδή τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης είναι συνήθως ήπια, και παρόμοια με αυτά προκαλούνται και από άλλες ιατρικές καταστάσεις, συχνά παραμένουν χωρίς θεραπεία.

Μία εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ένας άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Θεραπεία των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης αποκαθιστά τα επίπεδα τις τεστοστερόνης στα φυσιολογικά επίπεδα και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και τα σωματικά και τα νοητικά συμπτώματα που προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα οφέλη της υποκατάστασης τεστοστερόνης περιλαμβάνουν βελτίωση της διάθεσης, βελτιωμένη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση, μείωση του λίπους, αύξηση της μυϊκής δύναμης και αύξηση της οστικής πυκνότητας.